JADŁOSPIS
JADŁOSPIS MAJ 2024
RESTAURACJA JANÓWKA
Sp 23 6-10.05.2024
PONIEDZIAŁEK 6.05.2024 |
WTOREK 7.05.2024 |
ŚRODA 8.05.2024 |
CZWARTEK 9.05.2024 |
PIĄTEK 10.05.2024 |
|
II DANIE |
Potrawka warzywna z kurczakiem i ryżem białym Kompot |
Spaghetti wieprzowe z makaronem Kompot |
Kotleciki warzywne z indykiem, kasza bulgur, surówka wielowarzywna |
Kopytka leniwe z ziemniakami i serem polane masełkiem Kompot |
Ryba panierowana z puree warzywnym i surówką z marchewki |
ALERG |
6,7 |
1,6 |
1, 3, 7 |
1,3,7 |
1, 3, 4, 7 |
www.fitproject.com.pl
Wykaz alergenów w posiłkach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSSN oraz na tablicy ogłoszeń w szkole wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 |
Jaja i produkty pochodne. |
4 |
Ryby i produkty pochodne. |
5 |
Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 |
Soja i produkty pochodne. |
7 |
Mleko i produkty pochodne. |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9 |
Seler i produkty pochodne. |
10 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
12 |
Łubin i produkty pochodne. |
13 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.