Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

JADŁOSPIS



JADŁOSPIS  MAJ 2024

RESTAURACJA JANÓWKA

Sp 23 6-10.05.2024



PONIEDZIAŁEK

6.05.2024

WTOREK

7.05.2024

ŚRODA

8.05.2024

CZWARTEK

9.05.2024

PIĄTEK

10.05.2024

II

DANIE

Potrawka warzywna z kurczakiem i ryżem białym

Kompot

Spaghetti wieprzowe z makaronem

Kompot

Kotleciki warzywne z indykiem,

kasza bulgur,

surówka wielowarzywna

Kopytka leniwe z ziemniakami i serem polane masełkiem

Kompot

Ryba panierowana z puree warzywnym i surówką z marchewki

ALERG

6,7

1,6

1, 3, 7

1,3,7

1, 3, 4, 7

www.restauracja-janowka.pl

www.fitproject.com.pl

 

Wykaz alergenów w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSSN oraz na tablicy ogłoszeń w szkole wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3

Jaja i produkty pochodne.

4

Ryby i produkty pochodne.

5

Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6

Soja i produkty pochodne.

7

Mleko i produkty pochodne.

8

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9

Seler i produkty pochodne.

10

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

11

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

12

Łubin i produkty pochodne.

13

Mięczaki i produkty pochodne.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.